Διδακτικές Ιστορίες

Οι αρχαίοι πολιτισμοί και οι παραδοσιακοί λαοί διαπνέονται από έναν πολύ ξεκάθαρο και όμορφο αέρα ηθικής και πρακτικής φιλοσοφίας. Μιας άμεσης φιλοσοφίας, που περνούσε από γενιά σε γενιά, μέσα από μύθους, έθιμα και ιστορίες. Ιστορίες που πότε έλεγαν οι παππούδες στα εγγόνια, πότε οι μάστορες στους παραγιούς, πότε οι δάσκαλοι στους μαθητές. Ιστορίες τόσο αλληγορικές όσο και άμεσες, πολύ κατανοητές, με τόσο δυνατές εικόνες που η διδασκαλία τους "πότιζε" τις ημέρες και τις νύχτες των παιδιών, των νεαρών μαθητών της ζωής.

Σε αυτό το αφιέρωμα, προβάλλουμε τρεις τέτοιες ιστορίες που φέρουν μαζί τους ένα μήνυμα άμεσης και πρακτικής σοφίας. Η πρώτη εξ αυτών μας έρχεται από την Ανατολή και ονομάζεται ''Το ραγισμένο δοχείο" και μέσα από αυτήν θα μάθουμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τις φαινομενικές μας αδυναμίες.

Η δεύτερη ιστορία μάς έρχεται από το Περού και τη Λατινική Αμερική. Είναι μια φανταστική συνάντηση όλων των συναισθημάτων και των αξιών του ανθρώπου, για να παίξουν το γνωστό μας παιχνίδι, το "Κρυφτό".

Η τρίτη ιστορία λέγεται "Σοκολάτα". Είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για να ξεκινήσουμε να ξεχωρίζουμε τις εξωτερικές μορφές των πραγμάτων, να μάθουμε να κρατάμε την ουσία τους. Αλήθεια πόσα πράγματα για τα οποία πασχίζουμε καθημερινά και ξοδεύουμε πολλές ώρες, είναι "κούπες" και όχι "σοκολάτες";

Ευχόμαστε αυτό το αφιέρωμα να έφερε έναν άλλο αέρα ανανέωσης μέσα στην ημέρα του επισκέπτη...Έναν αέρα πρακτικής σοφίας και μια αρχή για να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ένα άλλο μάτι, πιο άμεσο, πιο διαισθητικό και επιβεβαιωμένο.

 


Newsletter

Σεμινάρια - Ομιλίες

 

 Ομιλία

"Νίκος Καζαντζάκης"

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 20.30

Θέματα ομιλίας:
-Η ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη
-Όψεις και ιδέες από την “Ασκητική”
-Είπαν για τον Νίκο Καζαντζάκη: “….”
-Η προέκταση της φιλοσοφίας του στο παρόν μας.

Η λιτή, αυστηρή μα συνάμα πεντακάθαρη ματιά του Κρητικού στοχαστή. Τι ευθύνες έχουμε ατομικά και συλλογικά για να αξίζουμε τον τίτλο ΄΄άνθρωπος΄΄;

 

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!