52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος ξεχωρίζει

Πανελλήνια πρεμιέρα για πολλές ταινίες της διεθνούς παραγωγής

Την πανελλήνια πρεμιέρα τους θα κάνουν στη Θεσσαλονίκη αρκετές πολυαναμενόμενες ταινίες της διεθνούς παραγωγής, όπως ανακοινώθηκε από το φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, η τελευταία δημιουργία των αδερφών Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν «Το παιδί με το ποδήλατο», ο βραβευμένος με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, η «Τάξη και το ηθικό» του Ματιέ Κασοβίτς και η «Ελενα» του Αντρέι Ζβάτζιντσεφ ανήκουν στις ταινίες που θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-11 Νοεμβρίου).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το φεστιβάλ, ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει εφέτος η αγορά της 52ης διοργάνωσης. Περισσότερες από 250 ταινίες θα λάβουν μέρος στις δράσεις της, ανάμεσα στις οποίες το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα και οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ νέα ελληνικά projects (των Αγγελου Φραντζή, Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Θοδωρή Παπαδουλάκη και Γιώργου Σερβετά) θα παρουσιαστούν στο Crossroads Φόρουμ Συμπαραγωγών.

Στις παράπλευρες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα διοργανωθούν αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας: α) «Ενας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη, εφ' όλης της ύλης παρουσίαση του έργου του γνωστού έλληνα φωτογράφου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. β) «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες. Φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική», μαζί με προβολές τριών ταινιών του σκηνοθέτη Ράινερ Ζίμον, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (2/11 - 11/12/2011). γ) «Rrose Selavy où Eros c'est la vie» με έργα (φωτογραφίες και βίντεο) φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - γκαλερί).

Πηγή: Το Βήμα

Δείτε επίσης:


Newsletter

Σεμινάρια - Ομιλίες

 

 Ομιλία

"Νίκος Καζαντζάκης"

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 20.30

Θέματα ομιλίας:
-Η ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη
-Όψεις και ιδέες από την “Ασκητική”
-Είπαν για τον Νίκο Καζαντζάκη: “….”
-Η προέκταση της φιλοσοφίας του στο παρόν μας.

Η λιτή, αυστηρή μα συνάμα πεντακάθαρη ματιά του Κρητικού στοχαστή. Τι ευθύνες έχουμε ατομικά και συλλογικά για να αξίζουμε τον τίτλο ΄΄άνθρωπος΄΄;

 

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!