"Μετρητή παλάμης" για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δημιουργεί το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ

 

Θα έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και θα λειτουργεί με τη χρήση κάρτας, αλλά θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό και καινοτόμο: ο λόγος για τον ατομικό μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε μέγεθος παλάμης, που δημιουργεί το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στόχος είναι κάθε πολίτης να μπορεί να έχει στα χέρια του μια συσκευή, ικανή να «συλλαμβάνει» τις εκπομπές, π.χ., από κεραίες και πυλώνες, ενημερώνοντας το χρήστη για τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο σημείο όπου βρίσκεται κάθε φορά! Το πρωτότυπο του μετρητή είναι ήδη έτοιμο και παρουσιάστηκε την άνοιξη στη Βαρκελώνη, προκαλώντας ισχυρό ενδιαφέρον από διάφορες περιοχές του κόσμου, ακόμη και από τη Βραζιλία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΡα, Ιωάννης Σάχαλος.

Το όλο project αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12μήνου από σήμερα και το Εργαστήριο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με διάφορες εγχώριες βιομηχανίες, ώστε να επιλεγεί αυτή που θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή του. Ο «μετρητής παλάμης» είναι το δεύτερο μεγάλο έργο του Εργαστηρίου (Τμήμα Φυσικής), μετά τον εξολοκλήρου σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα του Ευρυζωνικού Μετρητή Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας SMS

Εντός του επόμενου 10μήνου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σάχαλος, πρόκειται να εγκατασταθούν άλλοι 15 μετρητές, σε περιοχές της Ελλάδας, από τις οποίες υπεβλήθησαν σχετικές αιτήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). «Συνολικά τα σημεία μέτρησης ξεπερνούν σήμερα τα 300, εκ των οποίων τα 45 θα αντιστοιχούν στο πρόγραμμα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΦΑΣΜΑ, όταν ολοκληρωθεί και η τρέχουσα φάση του», σημείωσε ο κ.Σάχαλος και πρόσθεσε ότι το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ένας μετρητής δίπλα σε καθέναν από τους δεκάδες χιλιάδες σταθμούς βάσης των διάφορων εταιριών, που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

«Αν γινόταν αυτό, τότε οι μετρητές αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιούν monitoring (σ.σ. παρακολούθηση) της ακτινοβολίας 24 ώρες το 24ωρο και να χτυπάει άμεσα συναγερμός κάθε φορά που, για παράδειγμα, εγκαθίσταται κάπου μια παράνομη κεραία. Αν το δίκτυο μετρητών πυκνώσει αρκετά, τότε θα μπορεί να εντοπιστεί και η θέση της παράνομης κεραίας», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε μέχρι το 2013, οπότε ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτήσει και να βάλει στη γραμμή εκκίνησης ένα εθνικό σύστημα μετρήσεων και παρακολούθησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που σταδιακά θα αποκτήσει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επαλήθευση ενός τόσο αισιόδοξου σεναρίου; «Αν σκεφτείτε ότι μέχρι πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε ακριβείς μετρήσεις και σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα, ίσως δεν βρισκόμαστε μακριά», επισημαίνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ.Σάχαλο, οι μέχρι στιγμής μετρήσεις, από τα σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί μετρητές, δείχνουν ότι οι τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βρίσκονται πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια και άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρά μόνο εγρήγορσης. Όσο πυκνώνει το δίκτυο των μετρητών, τόσο θα αυξάνεται και η ακρίβεια των μετρήσεων, ώστε η εικόνα να γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρη. Σημαντική είναι, κατά τον καθηγητή, και η ενημέρωση των πολιτών για τον ρόλο των μετρητών αυτών, ώστε να νιώθουν ασφαλείς, καθώς, όπως υποστήριξε, «η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε τεχνοφοβία στην Ευρώπη, με το σχετικό ποσοστό να υπερβαίνει το 85%».

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι πρόσφατα, για τις μετρήσεις που διεξάγονταν στην Ελλάδα γινόταν χρήση εξοπλισμού κατασκευασμένου από οίκους του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), που συνήθως είναι ακριβός, κάτι που λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Οι υφιστάμενοι ευρυζωνικοί μετρητές έχουν εγκατασταθεί σε σημεία όπως σχολεία ή κτήρια των ΟΤΑ, ενώ λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Καθένας από αυτούς συγκεντρώνει δεδομένα, τα οποία στέλνει στον κεντρικό «εξυπηρετητή» (server) του ΕΡα, από όπου γίνεται η επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: