Οι προσδοκίες μας

«Αν δεν προσδοκούμε τίποτε, έχουμε τα πάντα».

 

Πολύ απλές λέξεις, πραγματικά. Μπορείς να τις προσπεράσεις εύκολα. Το μήνυμά τους; εντάξει, ευκολονόητο «αν δεν προσδοκώ τίποτα, έχω τα πάντα». Αν το ξαναδιαβάσεις όμως μοιάζει πολύ αντιφατικό. Αν το σκεφτείς ελαφρώς μοιάζει να μην σου ταιριάζει.

 

Ξαναδιάβασε «Αν δεν προσδοκούμε τίποτε, έχουμε τα πάντα». Και αν το πω ανάποδα; «Αν προσδοκούμε τα πάντα, δεν έχουμε τίποτα». Έτσι κάτι πάει να μου πει.

 

Η προσδοκία είναι μία κατάσταση που περιμένεις συνέχεια κάτι από κάποιον άλλο. Μία συμπεριφορά, ένα δώρο, μία απάντηση, μία νέα κατάσταση στη ζωή σου. Προσδοκάς από κάπου αλλού, από κάποιον άλλο, κάπου έξω από σένα. Και όσο προσδοκάς, τόσο περιμένεις και όσο περιμένεις τόσο πιο ανυπόμονος γίνεσαι. Το θέμα είναι ότι οι προσδοκίες δεν τελειώνουν ποτέ. Έστω και αν ικανοποιηθεί η μία θα ξεπηδήσει κάποια άλλη. Πάντοτε θα υπάρχουν ανικανοποίητες επιθυμίες να σκιάζουν την ευτυχία σου. Μήπως στήριξες την ευτυχία σου σε λάθος θεμέλια; Είναι οι προσδοκίες σου άξιο στήριγμα της ευτυχίας σου; Είναι κάτι σαθρό, ασταθές και εγωιστικό. Μετακινείται ανάλογα με τις ορέξεις σου και τους εφήμερους στόχους σου. Άλλωστε δεν μπορείς να το ελέγξεις, εξαρτάται από άλλους ή κάτι έξω από σένα. Δεν πηγάζει από την εσωτερική σου δύναμη. Δεν έχει να κάνει με τους στόχους αυτοπραγμάτωσής σου. Δεν σου ανήκει, το περιμένεις, αυτό που θα σου φέρει η προσδοκία σου.

Έτσι, αισθάνεσαι ότι τίποτα δεν έχεις καταφέρει, τίποτα δεν έχεις κατακτήσει. Προσδοκάς από το παιδί σου να γίνει καλύτερο, ομορφότερο, εξυπνότερο, αλλά επειδή ποτέ δεν φτάνει στο επίπεδο των προσδοκιών σου, απογοητεύεσαι. Προσδοκάς από τον σύντροφό σου να πλησιάσει το πρότυπο που έχεις στο μυαλό σου, επειδή όμως δεν γίνεται, απογοητεύεσαι. Προσδοκάς από τις φίλες σου να μαντεύουν τη σκέψη σου και να προλαβαίνουν τις επιθυμίες σου και επειδή δεν το κάνουν, απογοητεύεσαι. Προσδοκάς από την κρέμα που αγόρασες να σε κάνει δέκα χρόνια νεότερη και επειδή δεν το κάνει, απογοητεύεσαι. Ακυρώνεσαι συνέχεια γιατί συνέχεια κάτι περιμένεις και έτσι χάνεις το παιχνίδι της ευτυχισμένης ζωής, χάνεις την πραγματικής επαφή με τους ανθρώπους αλλά και με τον εαυτό σου.

 


Newsletter

Αρχές & Στόχοι

1 - Συναδελφοσύνη

Η προώθηση ενός Ιδεώδους παγκόσμιας συναδελφοσύνης, που βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από διαφορές φυλετικές, μορφωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή φύλου.

2 - Γνώση

Η αγάπη για τη σοφία, η οποία, μέσα από τη συγκριτική μελέτη των φιλοσοφιών, θρησκειών, επιστημών και τεχνών, προωθεί τη γνώση για το σύμπαν, τη φύση και τον άνθρωπο.

3 - Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των καλύτερων στοιχείων του ανθρώπου, προωθώντας τη βελτίωση του ατόμου και την ένταξή του στη φύση και την κοινωνία, όχι ως απλό παρατηρητή, αλλά ως ενεργό συμμετέχοντα σε έναν κόσμο που χρειάζεται βελτίωση.

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!