Πάμε για τον παράδεισο...;

 

Μια παλιά όμορφη ιστορία μιλάει για μια κόλαση και έναν παράδεισο … Μια κόλαση που γεννιέται από τον εγωισμό, το φόβο, την απομόνωση, την ιδιοτέλεια… Και έναν παράδεισο που χτίζεται πάνω στη γενναιοδωρία, τον αλτρουισμό, τη συντροφικότητα, την αδελφοσύνη…

 

Κάποιος κάποτε ταξίδεψε στον άλλο κόσμο, λέει η ιστορία, για να γνωρίσει τη κόλαση και τον παράδεισο. Εκεί κάποιος άγγελος ανέλαβε να τον ξεναγήσει.

 

Πρώτα τον οδήγησε στις πύλες της κόλασης. Βρέθηκε σε ένα χώρο που έμοιαζε πολύ με πύργο στη γη μας, όπου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι συγκεντρωμένοι. Στη μέση ένα αχνιστό καζάνι σούπας που έβραζε, που θα μπορούσε να είναι πηγή τροφής και ευδαιμονίας για τους ανθρώπους εκεί, ήταν το κέντρο της δυστυχίας. Όλοι είχαν μεταλλικά κουτάλια με μια τεράστια λαβή ένα μέτρο, και μόνο στην άκρη της αυτή η λαβή είχε ξύλο για να μπορεί κανείς να την πιάσει χωρίς να καεί. Γύρω από το καζάνι διαδραματιζόταν σκηνές φρίκης. Άνθρωποι πεινασμένοι, καμένοι, να προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο, με το νου θολωμένο από τη πείνα και τον πόνο, μη βρίσκοντας τρόπο να φάνε.

 

Αργότερα ο ταξιδιώτης μας οδηγήθηκε στις πύλες του παράδεισου. Κι εκεί όλα έμοιαζαν με τη γη αλλά και με τη κόλαση που είχε μόλις γνωρίσει. Μόνο που εκεί η κατάσταση ήταν «παραδεισένια». Οι άνθρωποι ήταν καλωζωισμένοι, χαρούμενοι, φιλικοί και γελαστοί. Είχαν βρει το μυστικό… Αντί να αναλώνονται σε καυγάδες, σε μάχες για την επιβίωση, σε αντιπαραθέσεις και σε εγωισμούς, τάιζαν ο ένας τον άλλο, με τα τεράστια κουτάλια τους, καθισμένοι αντικριστά μπροστά στο καζάνι!

 

Ας επιστρέψουμε λοιπόν κι εμείς απ’ αυτό το φανταστικό ταξίδι κι ας ρίξουμε μια ματιά στο κόσμο μας. Τι θα δούμε άραγε;

 

Απομόνωση, μοναξιά, παγωνιά ψυχής, καθώς ο καθένας νομίζει ότι πρέπει μόνος του να παλέψει για την επιβίωση του.

Αντιπαράθεση, σύγκρουση, μίσος, που καθοδηγούνται από το φόβο ότι ο συνάνθρωπος μας είναι ο «εχθρός».

Απελπισία, θλίψη, δυστυχία, αφού με τον τρόπο που όλοι έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε, το μέλλον φαίνεται ζοφερό ή αδιέξοδο.

 

Αν όμως η «κόλαση» είναι εδώ σ’ αυτό τον κόσμο, με κάποιο τρόπο, τότε δεν μπορεί παρά και ο «παράδεισος» εδώ να βρίσκεται. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πώς θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τον κόσμο μας σε παράδεισο, σαν αυτόν της όμορφης ιστορίας μας. Τι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας από μας:

  • Να ενδιαφερθούμε για τον συνάνθρωπο μας, αφού η δική μας επιβίωση τελικά εξαρτάται από την επιβίωση όλου του ανθρώπινου είδους. Ή, όπως έλεγε και ο Μάρκος Αυρήλιος, «αυτό που συμφέρει στο σμήνος, συμφέρει στη μέλισσα».
  • Να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια ότι μπορούμε για να ανακουφίσουμε εκείνους που υποφέρουν ίσως περισσότερο από μας.
  • Να αναπτύξουμε τη γενναιοδωρία και τον αλτρουισμό, που θα μας ξεχωρίσουν από τα ζώα που απλά επιβιώνουν.
  • Να δώσουμε χαμόγελο και χαρά, γνωρίζοντας με σιγουριά ότι θα επιστρέψει και σε μας, πολλαπλάσια.
  • Να νιώσουμε ευγνωμοσύνη και τελικά να ανταποδώσουμε όλα όσα έχουν φτάσει σε μας, σαν δώρα της ανθρωπότητας, δώρα που όλοι εκμεταλλευόμαστε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά σπάνια θυμόμαστε ότι τα χρωστάμε σε κείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα ελευθερίες, τεχνολογία, ιατρική, ηλεκτρισμό, κλπ κλπ.
  • Να ανταποδώσουμε στη φύση όσα μας προσφέρει, έχοντας στο νου μας ότι το περιβάλλον δεν μας ανήκει, αλλά πραγματικά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

 

 

Μεταθέτοντας απλά το κέντρο βάρους της προσοχής μας από τον περιορισμένο και στενόμυαλο μικρόκοσμο μας, σε έναν κόσμο ενότητας, ομόνοιας, ανιδιοτέλειας, έναν κόσμο όπου αντί για το «εγώ» κυριαρχεί το «εμείς», μπορούμε να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τελικά.

 

Περσεφόνη

 


Newsletter

Αρχές & Στόχοι

1 - Συναδελφοσύνη

Η προώθηση ενός Ιδεώδους παγκόσμιας συναδελφοσύνης, που βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από διαφορές φυλετικές, μορφωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή φύλου.

2 - Γνώση

Η αγάπη για τη σοφία, η οποία, μέσα από τη συγκριτική μελέτη των φιλοσοφιών, θρησκειών, επιστημών και τεχνών, προωθεί τη γνώση για το σύμπαν, τη φύση και τον άνθρωπο.

3 - Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των καλύτερων στοιχείων του ανθρώπου, προωθώντας τη βελτίωση του ατόμου και την ένταξή του στη φύση και την κοινωνία, όχι ως απλό παρατηρητή, αλλά ως ενεργό συμμετέχοντα σε έναν κόσμο που χρειάζεται βελτίωση.

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!