Νίκος Γκάτσος

 

Στης ψυχής μου τον καθρέπτη ίσκιος άρχισε να πέφτει,

ίδια η μοίρα που με φέρνει ίδια η μοίρα που με παίρνει 

 

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1915 στην Αρκαδία, στα Χάνια Φραγκόβρυσης. Εκεί τέλειωσε το δημοτικό και συνέχισε το γυμνάσιο στην Τρίπολη. Η όρεξή του για σπουδές τον οδήγησε στην Αθήνα όπου σπούδασε φιλολογία. Ήταν γνώστης δύο ξένων…

Διαβάστε το άρθρο

Ικεβάνα: ο δρόμος των λουλουδιών

 

 

 

 

Ανθοδετική Τέχνη της Ιαπωνίας

 

Η Τέχνη της Ανθοδετικής είναι μια από τις αρχαιότερες του κόσμου. Ίσως γεννήθηκε όταν ο άνθρωπος παρατήρησε για πρώτη φορά την ομορφιά της φύσης, ίσως όταν συνειδητοποίησε την έννοια της προσφοράς και της θυσίας. Ίσως γεννήθηκε όταν γεννήθηκε ο…

Διαβάστε το άρθρο

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Τον Απρίλη του 1452 γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Τοσκάνης, το Βίντσι, η πιο εκπληκτική μορφή της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Τζόρτζιο Βαζάρι αρχίζοντας τη βιογραφία του Λεονάρντο λέει ότι «συχνά οι ουρανοί δίνουν στα ανθρώπινα όντα τα πλουσιότερα δώρα με φυσικό τρόπο, αλλά μερικές φορές με περισσή αφθονία παρέχουν σ’ ένα και μοναδικό ον…

Διαβάστε το άρθρο

 Tο σύστημα Στανισλάβσκι
Ο Στανισλάβσκι όντας ηθοποιός και μετά από μία εμπνευσμένη ερμηνεία κάποιου ρόλου, ξεκίνησε να ψάχνει πως ένας ηθοποιός θα μπορούσε να έχει μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και διαπίστωσε ότι η πηγή αυτή βρίσκεται μέσα μας, μέσα σε κάθε ηθοποιό, μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Όμως δεν είναι τόσο εύκολο να μπει σε λειτουργία. Για να γίνει κάτι τέτοιο,…

Διαβάστε το άρθρο

Ταξίδι στο υποσυνείδητο με τον Χ. Φ. Λάβκραφτ

 

Το φιλοσοφικό πνεύμα. οπως γνωρίζουμε, μπορει να διοχετευτεί μέσα απο τις τέσσερεις πλευρές της πυραμίδας, μία εκ των οποίων ειναι η Τέχνη και μέρος της η Λογοτεχνία.

Ειναι λοιπόν προφανές, οτι πολλοί εσωτεριστές εξέφρασαν τις απόψεις και γνώσεις τους μέσα απο τη λογοτεχνία,…

Διαβάστε το άρθρο

Η τέχνη του Bonsai

Τι είναι ένα Μπονσάι


Ανάμεσα στις τέχνες και τον απέραντο πλούτο του ανατολικού μυστικισμού συναντάμε μία η οποία, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο γνωστή στην Ευρώπη και σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Τέχνη του Μπονσάι, δηλαδή για τη δημιουργία και την καλλιέργεια δέντρων νάνων.

Αλλά πώς ορίζεται ακριβέστερα…

Διαβάστε το άρθρο

Το Μυστηριακό Θέατρο

Στα μέσα του 6ου π.Χ αιώνα, σε έναν από τους δήμους της Αττικής, έκανε την εμφάνισή του, πρώτη φορά για όλον τον κόσμο, ένα ποιητικό είδος, που χρειάστηκε πενήντα περίπου χρόνια, για να εξελιχθεί και να φτάσει στην τελική του μορφή. Το είδος αυτό για έναν αιώνα καλλιεργήθηκε αποκλειστικά στην Αττική, συντελώντας μαζί με τη Ρητορική, τη Φιλοσοφία…

Διαβάστε το άρθρο

Newsletter

Αρχές & Στόχοι

1 - Συναδελφοσύνη

Η προώθηση ενός Ιδεώδους παγκόσμιας συναδελφοσύνης, που βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από διαφορές φυλετικές, μορφωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή φύλου.

2 - Γνώση

Η αγάπη για τη σοφία, η οποία, μέσα από τη συγκριτική μελέτη των φιλοσοφιών, θρησκειών, επιστημών και τεχνών, προωθεί τη γνώση για το σύμπαν, τη φύση και τον άνθρωπο.

3 - Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των καλύτερων στοιχείων του ανθρώπου, προωθώντας τη βελτίωση του ατόμου και την ένταξή του στη φύση και την κοινωνία, όχι ως απλό παρατηρητή, αλλά ως ενεργό συμμετέχοντα σε έναν κόσμο που χρειάζεται βελτίωση.

Free Press

Βιόρυθμοι

Υπολογίστε τώρα τους βιόρυθμούς σας και
ρυθμίστε ανάλογα την ημέρα σας!